krisfk 2015.01.29. 13:16

Hős6os

A Disney animation (Rontó Ralph, Jégvarázs és most a Hős6os) úgy érzem, kezdi elvenni a vezető szerepet a Pixartól (Repcsik, Szörny egyetem, Repcsik 2), ami annak idején megmentette az egész Magic Kingdomot. Nem csak közönségsiker szempontjából múlta fölül a három Disney animation stúdióban készült film a három Pixart, hanem kritikailag is magasan.

A Hős6os a legújabb film az egyre nagyobb hatalomra szert tevő Disney birodalomból. A film alapjául az azonos című Marvel képregény szolgált (ennek tudható be Stan Lee feltűnése a filmben), s természetesen a Marvel megvásárlásával készíthette el a Disney a filmet, de ami érdekes volt, hogy csak a stáblista legeslegvégén írták ki, hogy "külön köszönet a Marvel stúdiónak". Mindegy. A lényeg, hogy a film elkészült, de nem része a korábban felépített Marvel szuperhősuniverzumnak.

A Hős6os története cseppet klisé, de mindig azt mondom, hogy a legrosszabb történetből is lehet jó, valamint a világ legjobb történetéből is lehet rossz filmet csinálni, úgyhogy ez nem sokat számít. Ez a film pedig, a korábban említett kiszámítható sztori, a gyenge főgonosz és a kidolgozatlan karakterek ellenére is szerintem jó lett, mindenképpen élvezetes. Vicces, tele van szívvel, amit a forgatókönyv karakterépítésben hiányol, azt pótolja poénokkal, Baymax-szel és érzelmes jelenetekkel. Csak a film harmadik felvonása nem tetszett különösebben, amikor egy olyan történetszállal kellett megküzdenie hőseinknek, amit rendkívül erőltetettnek és vontatottnak éreztem, teljesen idegen volt a film addigi sztorijától, az egész csupán arra szolgált, hogy valami hátteret adjon a gonosztevőnek és még arra sem használták, hogy a csapat, a címben szereplő hőshatos, összekovácsolódjon.

Az animáció, mint azt megszokhattuk a Disneytől, kifogástalan, de két dologban még kitűnő a Hős6os: a vágás fantasztikusan jó, a ritmus magával ragadó és montázsaival is brillírozik. A másik dolog, ami rögtön föltűnik, az a zene. Már sokszor istenítettem Henry Jackmant és ez most sem fog megváltozni. Lehet, hogy Hans Zimmer tanítványaként kezdte, de hogy is mondta Darth Vader a Csillagok háborújában? "Now I am the master." A zene tökéletesen ötvözi a klasszikus John Williams féle filmzenét az elektronik muzsikával, valamint Henry Jackman némi pop elemmel fűszerezi. A főgonosz témája sokkal fenyegetőbbé teszi az amúgy két dimenziósnak megírt alakot, a hőstéma pedig olyan felemelő, hogy még az is szívesen szuperhősnek öltözne tőle, akinek amúgy ez még nem fordult meg a fejében.

Mindent összevetve a Hős6os remek szórakozás, nem csak gyerekeknek, hanem filmkedvelőknek minden korosztályban. Melegen ajánlom.

Közel sem 6-os a Hős6os, hanem 9-es a 10-ből.

SPOILER!

Még egy észrevétel: Baymax karaktere, a karakter funkciója és sorsa kísértetiesen hasonlított Grootéra a Galaxis őrzőiből. Szerethető, egyvágányú szereplő, aki más, mint a többiek, de ha kell bekeményít, a legtöbb poén forrása és feláldozza magát a főhősért/főhősökért. Ám ez az áldozat semmissé válik azzal, hogy Groot újranövesztehtő egyik ágából, Baymax pedig újrateremthető azzal a chippel. Komolyan, a Marvel senkit sem képes hagyni meghalni?

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr997120367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása