krisfk 2014.11.13. 10:39

Csillagok között

(SPOILER VESZÉLY!)

Úgy tűnik, Christopher Nolan és öccse, Jonathan megnéztek otthon egy Alfonso Cuarón maratont, aludtak rá egyet és másnap reggel az Interstellar filmötletével ébredtek. Hogy miért mondom ezt? Mert az Interstellar a Gravitáció vizualitásával, a Harry Potter és az Azkabani fogoly harmadik felvonásával és klasszikus nolani történetvezetéssel rendelkezik.

A film az űrben játszódik, s bár jóval mélyebb és bonyolultabb, mint a Gravitáció, látványvilágában (már amikor az űrben vannak) ugyanaz a szint: kiváló speciális effektusok, remek fényképezés, hangok (vagyis inkább a hangok hiánya). Nekem úgy tűnt, hogy Christopher Nolant, ha nem is tudatosan, de inspirálta Alfonso Cuarón filmje, hasonló lebegések, sisak-mögött-lihegések, törmelék, űrhajóshalál és a gravitáció hiánya. Megfigyeltem, hogy az Interstellarban elég sokszor említik a "gravitáció" szót, talán így akarták Nolanék kihívni Mr. Cuarónt? Így mondja nekünk Christopher Nolan, hogy tudok én ennél jobbat? Talán. Talán nem. Az azonban biztos, hogy tudott jobbat. Az Interstellarban benne van, ami a Gravitációból hiányzott: karakterépítés és történet, ami nem volt bántóan klisé, nem voltak sztereotipikus indiai űrhajósok és a vége sem volt lapos. Ja és nem csak 80 perc hosszú volt, ami rettentő nagy csalódás lett volna.

Át a Harry Potter és az Azkabani fogoly párhuzamra. Azt a filmet is Alfonso Cuarón rendezte, ezért érdekes, hogy ez is kapcsolódik az Interstellarhoz, méghozzá jóval szorosabban, mint a Gravitáció, pedig Harry és Hermione nem is egy másik galaxisból szabadítják ki Sirius Blacket. Az Interstellar harmadik felvonása, történetileg, egy az egyben megegyezik a Harry Potter 3 filmes változatával. Ennek illusztrálására talán egy táblázat lesz a leghasznosabb:

Harry Potter és az Azkabani fogoly Csillagok között
Kivégzik Csikócsőrt és Sirius Blackre is ez a sors vár Az emberiség kipusztulófélben van, Murph is meg fog halni.
Az időnyerővel Harry és Hermione visszamennek az időben. A feketelyukkal Cooper és Tras visszamennek az időben.

Itt kövekkel dobálva próbálják múltbéli énjeiket indulásra bíztatni.

Itt könyveket dobálva próbálja maradásra bírni múltbéli énjét.
Harry rájön, hogy nem az apja küldte a patrónust, hanem ő. Cooper rájön, hogy nem a szellem dobálta a könyveket, hanem ő.
Visszatérnek a jelenbe, ahol egy kórterembe érkeznek. Visszatérnek a jelenbe, ahol egy kórterembe érkeznek.
Harry Potter 3+Gravity+Nolans= Interstellar

 

Talán érdekes, de ezek ellenére nekem nagyon tetszett az Interstellar. A történetvezetés remek, csavaros, a látványvilág szemkápráztató, a színészek zseniálisak, Matthew McConaughey és Anne Hathaway nagyot alakítanak (és Matt Damon is benne van a filmben, igen, én is meglepődtem), a zenében Hans Zimmer pedig újra megmutatta zsenialitását, szerintem esélyes az idei Oscarra. A film pont olyan, amilyennek egy jó hollywoodi filmnek lennie kell (Christopher Nolan a legnagyobb hollywoodi mesterek egyike): erős érzelmeket közvetít kifogástalan technikával és látvánnyal, miközben kikakpcsol és szórakoztat. Ja és még Minecraft robotok is vannak benne.

Az előbbi Alfonso Cuarón filmek párhuzamaival csak illusztrálni akartam egy érdekességet, ennek ellenére az Interstellar igazi moziélmény. Hogy megérdemli-e magas rangját IMDb-n? Nem biztos. Az azonban biztos, hogy én élveztem. 

9/10

krsifk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr946892837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása