krisfk 2014.10.05. 17:10

Az útvesztő

Meglepően erőteljes érzelmekkel operáló film, a tehetséges színészek, a jól megírt forgatókönyv és a helyesen felépített történet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az elejétől a végéig részei legyünk a kalandnak. Az útvesztő remek kikapcsolódás nyújt, meglepően jót, de amennyire erős a film közepe és főként az eleje, annyira gyenge a harmadik felvonás.

Nem lövök le semmit, ha azt mondom, hogy a vége enyhe csalódás, jóformán semmilyen kérdésre nem kapunk választ, amit a film első fele föltesz, vagy talán mégis kapunk valamicske sovány magyarázatot, de ez csak arra jó, hogy kénytelenek leszünk megnézni a franchise következő epizódját. Ennél még az is jobb lett volna, ha konkrétan nulla választ kapunk és hőseink ki sem jutnak a labirintusból. Bár ez nem egy Antonioni film. És az USÁ-ban készült.

Ezt félretéve, ami az eredeti regényben is ugyanilyen frusztráló lehetett, a film tökéletes a maga nemében: látványos, lebilincselő, megnevettet, megríkat és még talán el is gondolkoztat.

Itt csak az a tanulság, hogy nem kell minden egy kicsit is sikeres könyvet rögtön filmre vinni, mert ami itt a filmben rossz volt, az mind a könyvből jött. Sokkal többet lehetett volna kezdeni egy ilyen alapötlettel, ha nem ragaszkodnak a forrásokhoz és nem akarnak mindenáron egy új franchise-t beindítani. Egyedülálló filmként sokkal jobban működött volna. Elég adaptáció és folytatás készül manapság, nem kell még egy sorozat. Találtam  is erre egy remek idézetet a korai filmteoretikustól, Hugo Münsterbergtől: "A jó mozidarabnak elszigeteltnek és önmagában teljesnek kell lennie, mint egy gyönyörű dallamnak. Nem a legújabb divat reklámjának."

A keserűségtől eltekintve az útvesztő valóban igényes film. Akinek tetszett a trailer, vagy tetszett a könyv, ne hagyja ki.

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr576760007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása