December a karácsonyi filmek hónapja. A Túlélni a karácsonyt (Surviving Christmas, 2004) is ezek közül való, ha a címéből nem derült volna ki.

A milliomos Ben Affleck bérel magának egy családot az ünnepekre, hogy ne egyedül töltse a karácsonyt, ez meg persze rengeteg jó poénhoz vezet. Az alaphelyzet maga remek, a kidolgozás hagy némi kívánnivalót maga után. Tudom, hogy ez egy hollywoodi film, de az igényesség akkor is jár a nézőknek, főleg ha egy filmhez olyan sztárok adják a nevüket, mint a fentebb említett Batman, James Gandolfini és Kevin anyja. A forgatókönyv pocsék, négy különböző ember írta és ez, sajnos, eléggé látszik rajta. Főleg a főhős karakterén, aki az egyik pillanatban klinikailag elmebeteg, a másikban bohókás fickó, aztán pedig hétköznapi ember, mint te meg én.

Vannak a filmben jó poénok, ez nem vitás, de ezek legtöbbjét is elrontja a szörnyű, rózsaszín máztól csöpögő befejezés. Ben Affleck karaktere a film háromnegyedében halálra idegesíti a családot. Ezt a helyzetet úgy lehetett volna jól kidolgozni, hogy a film azt meséli el, hogyan lesz például az apukának fokozatosan elege az egészből és megöli Ben Afflecket (á la Isten hozta, Őrnagy úr!) vagy pedig kidobatják a házból (á la Tartuffe), de e helyett mindenki megszereti, pedig konkrétan semmi okuk nincs rá, sőt, aki legjobban utálta (Christina Applegate), egyenesen beleszeret. Hát nem csodálatos? Igazi karácsonyi varázslat.

Valamint van a filmben egy mellékszál, amit semmi nem készít elő és ami nem tart sehová. Valószínűnek tartom, hogy ez nem a rendező művészi ambícióit kielégítendő került bele a filmbe, hanem azért, hogy a már erősen öregedő Catherine O'Harát éjszakai pillangónak öltöztessék.

Hogy azért néhány jó dolgot is említsek: az alaphelyzet jó (de förtelmes kivitelezés), jópár poén (ezek közül a legtöbb vicces is) és van egy elég jó montázs-szekvencia, ami lehet, hogy kicsit redundáns, de jópofa és ez talán a film legviccesebb része, nem az, hogy a gyerek megtalálja anyja meztelen képét kedvenc pornóoldalán. A színészi gárdából James Gandolfini az egyedüli említésre méltó, ha nem láttam volna korábban a Holtodiglant, elkezdtem volna aggódni Ben Affleck Batmanje miatt.

Vannak sokkal jobb karácsonyi filmek. Inkább azokat tessék megnézni.

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr586961311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása