krisfk 2014.02.20. 10:14

A Lego kalandról

Olvastam egy cikket valakitől valahol (pontosan tudom, hogy kitől és pontosan tudom, hol, de nem akarok ujjal mutogatni), amelyben a Warner Bros. legújabb filmjéről, A Lego kalandról volt szó (2014, The Lego Movie). Néhány szó a filmről, mielőtt nekilátnék reflektálni a fent említett cikkre: a filmet Phil Lord és Chris Miller rendezte (21 Jump Street), az animáció fantasztikus, tele van szívvel, fenomenális ötletekkel és ütős poénokkal, valamint még elgondolkodtató is (filozófiai szinten), s mindez a LEGO világában játszódik, ami rögtön még szupi szuperebbé tesz mindent.

Visszatérve arra a bizonyos cikkre. Írója azt állítja, a "film 3D-s animációval készült és alapjaiban cáfol mindent, ami a legó (igen, így írja: legó) eredeti lényege volt." Ez a mondat ott rossz, ahol van. Egyrészt a film, bár nagy részben kompjúteranimációs, valódi LEGO-kat is használtak fel, melyeket részben stop-motion technikával mozgattak (csak meg kell nézni Chris Miller tweetjét). Túl sok annyit kérni, ha valaki cikket ír egy filmről, akkor nézzen utána a tényeknek, mielőtt azt nyomtatásban megjelentetné?

1891096_548038695294561_1605103580_n.png

A mondat másik feléhez még hozzátartozik a következő is (szintén az ominózus cikkből): "Az eltelt kilencven percben (a film valójában száz perces, de ez ne érdekelje a cikk íróját) nem gondoltunk ki egy önálló világot, nem építettünk fel semmit, nem is szedtük szét darabjaira, egyszerűen csak néztük, amit mások elénk raktak." A cikk írója ezzel azt óhajtja illusztrálni, hogy A Lego kaland nem inspirál semmiféle kreativitást. Csakhogy ismét nem nézett utána valaminek. A film készítői meghirdettek egy pályázatot: LEGO rajongók szerte a világon beküldhették építményeiket, melyeket aztán fel is használtak a filmben, tehát minden, "amit mások elénk raktak", a film készítői által inspirált kreativitásból fakad, tehát csúnya magyarsággal megcáfolódik a cikk azon mondata is, hogy "legóból épített filmet néz (...) amit nem ő rakott össze", hiszen bárkinek lehetősége volt rá, hogy része legyen a film építésének.

A cikk minden mondatára írhatnék egy-egy kommentárt, de arra nincs elég energiám és senki nem szeretne egy pocskondia-áradatot olvasni. Szerintem A Lego kaland egy remek film, Orwell-lel vetekedő filozófiai tartalmakat rejt el a poénok és látványos animáció csillogó köde mögé, melyet szeretettel és melegséggel fűszerez, s a játékos filmnyelvi stílusról még nem is beszéltünk. Ja, és véleményem szerint ez a film jóval több kreativitást inspirál, mint egy savanyú cikk.

Ajánlom nem csak a LEGO rajongóknak, hanem mindenkinek, aki szereti a jó filmeket.

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr955823619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása