A minap leültem, hogy megnézzem a Fantasztikus négyes és az Ezüst utazó című filmet a TV-ben, mert már volt egy ideje, hogy láttam, s kifejezetten kedvelem a szuperhősfilmeket, úgyhogy azt gondoltam, remek lesz kikapcsolódásnak. Kicsit gyenge a film, ezt nem tagadom, de nem szörnyű, annak tökéletesen megfelelt volna, aminek akartam: szórakozásnak.

Csakhogy a filmet nem az HBO-n néztem, vagy akár más, egy kicsit is tiszteletre méltő csatornán, hanem az RTL klubon, ahol műsorok olyan krémjét zúdítják a nézőkre, mint az Éjjel, nappal Budapest és a Barátok közt. Arra persze számítottam, hogy tele lesz tömve reklámmal, ez csak természetes a kereskedelmi csatornáknál, de arra nem gondoltam, hogy egy olyan csatornán, ahol előszeretettel mutatnak főműsoridőben csöcsöket, szavalnak trágár szavakat és nyújtanak alpári szórakozást, egy ártalmatlan hollywoodi filmből kivágják azokat a jeleneteket, amelyekben meghal valaki.

Először akkor tűnt fel ez, amikor egy reklám után visszatértünk és fogalmam sem volt, hogy jutottak oda hőseink, ahol éppen voltak. Úgy tűnt, mintha valamit átugrottunk volna. Később pedig már jelenetek közben is voltak kisebb-nagyobb ugrások. Egyszer csak a zenén vettem észre a furcsa váltást, amikor kivágták az Ezüst utazó vallatását, aztán pedig többször előfurdult, hogy átugrottuk azokat a felvételeket, amikor a főgonosz megöl két katonát, majd pedig mutatják a holttestüket. Ez rettentően idegesítő.

Jó, lehet, hogy a kisgyerekeknek ez talán sokkoló, de akkor ne nézzék meg a filmet! Nem hiába 12-es a korhatára. A 12 éven felülieknek meg nem kell kicenzúrázni a filmet, hiszen tisztában vannak a halál koncepciójával, úgy vélem. A gyerek nem hülye, csak fiatal. És lehet, hogy ezzel valamennyire védik a gyerekeket, de ugyanakkor pedig, a filmet olyan előzetesek szakítják meg, melyekben sokkal durvább dolgok történnek, mint amiket kivágtak a filmből. Az olyan filmnézőnek pedig, mint én, ez szinte személyes sértés. Hogy mernek belenyúlni egy alkotásba, amit más készített? Ez olyan, mint amikor valamelyik pápa (most nincs kedvem utánanézni, melyik) letörette a szobrok péniszeit a Vatikánban, mert sértőnek találta. Sokkal jobb lett volna, ha eleve nem rakják ki a szobrokat, vagy, a mi esetünkben, ha nem adják le a filmet.

Az pedig csak hab volt a tortán, amikor az X faktor reklámja alatt az általam már több ízben dicsért, Henry Jackman által komponált X-Men: Az elsők zenéje ment. Nagyon remélem, hogy fizetnek ezért jogdíjat.

Ez az élmény legalább arra jó volt, hogy elhatározzam, soha többé nem fogom a TV-t az RTL klubra kapcsolni. Akkor sem, ha leadják az összes B-kategóriás szuperhősfilmet (jövőhéten jön a Zöld Lámpás!).

Ja, és remek volt a mozikvíz: Melyik filmben játszott együtt Chris Evans és Scarlett Johansson? Kapásból kettőt tudnék mondani: A bosszúállók és az Amerika Kapitány: A tél katonája. Akkor most melyik a helyes válasz? (Válaszlehetőségek nem voltak megadva.)

 

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr826093436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása