krisfk 2014.08.18. 15:40

Jég+varázs

A Disney féle Hókirálynő-adaptáció annak idején, amikor mozikban játszották, rettenetes port kavart, s még többet, amikor két Oscar-díjat vihetett haza, a legjobb dal és a legjobb animációs film kategóriákban. A Frozen-láz nem hagyott alább, a Let it go-t rengetegen feldolgozták, a csapból is ez folyt, akik pedig nem látták a filmet, nem is sejthették, miért van úgy oda érte mindenki. Most, hogy elapadt némileg a rajongás hulláma és eljutott a film az HBO-ra, én is megismerkedtem vele. Az egyetlen megfelelő szó rá azt hiszem az, hogy varázslatos.

Először zavart (sőt frusztrált), hogy a Let it go nyerte meg az Oscart az Ordinary Love helyett, de mikor alábbhagyott kezdeti megrökönyödésem, rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg a Frozen dala egyrészt sokkal fontosabb volt a film számára, mint a U2 Ordinary Love-ja a Mandela - Hosszú út a szabadságignak, másrészt pedig szövege sokkal mélyebb értelmű, mint a Pharrell-féle bárgyú Happy és a nem túl bonyolult Ordinary Love. Ez az elméletem pedig bebizonyosodott, amikor megnéztem a filmet.

A forgatókönyv első osztályú, tele van aranyos momentumokkal, a párbeszédek remekek, bár az hagy némi kívánnivalót maga után, hogy néhány momentumot (konkrétan például a trollokat és Hans herceget) kidolgozatlanul hagytak. Ezért azonban kárpótol az animáció, amely gyönyörű, a karakterek viccesek, kellemesek, szinkronhangjaik (persze eredeti nyelven) tökéletesen illettek hozzájuk. A zene és a dalok csodálatosak. A Let it go megérdemelte az Oscar-díjat, olyan érzelmeket közvetített, tartalma olyan mély volt, hogy a többi jelölt dal a nyomába sem érhetett (Idina Menzel pedig kiválóan énekel). A Jégvarázs egészében (címével ellentétben) szívet melengető, szórakoztató, látványos és klasszikus Disney-mágiával teli.

A Jégvarázst ajánlom mindenkinek, akinek nincs jégből a szíve. A Lego kaland és ez után kénytelen vagyok megállapítani, hogy az animációs filmek, annak ellenére, hogy gyerekeknek készülnek, gyakran igényesebbek a legtöbb hollywoodi élőszereplős produkciónál.

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr396613839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása