Ez most egy ilyen hónap. Életrajzi filmek zsenikről. Alaptémájukban mindenképpen hasonlóak, de vajon kivitelezésében is? A mindenség elmélete a brilliáns Stephen Hawking életének egy részletet meséli el, főként magánéletére és betegségére koncentrálva, ellentétben az Alan Turing filmmel, ahol inkább a zseni került a középpontba, míg magánélete színes szálként szolgáltatott érzelmi motivációt.

Ebből kifolyólag A mindenség elméletének nem volt annyira érdekes a története, mint a Kódjatszmának, így a cselekménye sem lehetett magával ragadó, éles drámai helyzetekre kiélezett és izgalmas. A rendező (James Marsh) ezért egy teljesen másik megközelítést választott. Ahelyett, hogy kiélezett szituációkat mutatott volna be, mindent rendkívül finoman közölt. Stílusa szinte költői volt, sokkal több volt apró mozzanatokból, mint nagyjelenetekből, a legtöbb fontos dolog csak utalás szintjén jelent meg, a jelentős eseményeket nem mondták ki konkrétan. A költői stílus egy másik érdekes jegye a sok szuperközeli plán, melyeket a rendező a megfelelő helyekre illeszt be, így kiemelve az utalás apró momentumait.

A párbeszédek életszerűek A mindenség elméletében, valamint a karakterek sem szenvednek papírkivágat-kórban, mint a Kódjátszmában, de ez lehet, hogy azoknak a könyveknek tudható be, melyek a filmek alapjául szolgáltak. Mindkét filmben fontos a főhős, és a hőst játszó színész. Mindketten bravúros alakítást nyújtottak, Benedict Cumberbatch nagy kedvencem, de az, amit Eddie Redmayne ebben az filmben nyújtott, az egyszerűen döbbenetes volt. Nem csak megformálta Hawkingot, hanem átlényegült. Cumberbatchről is valami hasonlót írtam, de Hawking betegsége miatt Redmayne teljesítménye sokkal számottevőbb. Szerintem le a kalappal az előtt a színész előtt, aki képes úgy érzelmeket közvetíteni, hogy nem mozoghat, s a film utolsó harmadában mégcsak nem is beszélhet.

Mindent egybevetve nekem a Kódjátszma speciel jobban tetszett, mint A mindenség elmélete, de ugyanakkor kénytelen vagyok megállapítani, hogy színészi játékával, visszafogott brillírozásával és poétikus közelijeivel szerintem A mindenség elmélete jobb film.

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr547164167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása