krisfk 2014.09.07. 09:17

A Galaxis Őrzői

A Marvel B-csapata utat talált a filmvászonra. Ez a film volt talán a stúdió eddigi legnagyobb kockáztatása, mivel nem sokan ismerték korábban a karaktereket, nem kötődik szorosan a Marvel univerzum többi filmjéhez, James Gunn pedig, a rendező, eddig inkább szexista megjegyzéseiről, nem pedig filmjeiről volt híres. A producerek kockázatot vállaltak (ennyi siker után és ennyi pénzzel meg is tehették), s milyen jó, hogy megtették!

A Galaxis Őrzői teljesen más, mint az eddigi Marvel filmek, de jó értelemben. A stúdió zsánerkísérleteiben ez a következő, míg az Amerika Kapitány: A tél katonája klasszikus kémfilm volt, ez egyenesen vígjáték, sőt, bizonyos szinten paródiája is a többi szuperhősfilmnek és sci-finek. Csattannak a poénok, jól megírt párbeszédek, remek, szerethető karakterek... a film egyik legnagyobb erénye a kiváló forgatókönyv, valamint a rendezés, melyek felejthetetlenné tettek egy amúgy egyszerű alapsztorit, melyet tehetségtelen alkotók könnyedén kliséorgiává változtathattak volna. A szórakoztató, vicces atmoszféra mellett fellelhetők érzelmes pillanatok és fergeteges akciójelenetek, van itt mindenkinek látnivaló.

A zene is találó. A filmzene Tyler Bates szerzeménye, de fontosabb része a filmnek a főhős, Star Lord (Chris Pratt) válogatáskazija, melyen a klasszikus rock néhány gyöngyszeme szerepel, kiválóan elhelyezve a filmben, tökéletesen aláfestve a jeleneteket.

Tudom, hogy nem illik egy kritikusnak csupa jót mondania egy filmről, úgyhogy ismét felhozom az egyik fő sérelmemet az egész Marvel univerzummal szemben. Erről már írtam az Amerika Kapitány: A tél katonája és az Agents of S.H.I.E.L.D. első évada során is. Spoiler következik, úgyhogy csak óvatosan!

A Mervel filmekben rengetegszer történik meg, hogy valaki meghal, aztán mégsem. Itt Groot feláldozza magát a többiekért, ami rendkívül megható pillanat, de ezt az áldozatot körülbelül semmisé teszi az a tény, hogy Grootot simán vissza lehet növeszteni egy cserépben. Ez persze vicces momentum és mindenki örül, hogy Groot mégsem halt meg, de (ezt tudom, hogy már többször mondtam) ha azok sem halnak meg a Marvel filmekben véglegesen, akik látszólag meghalnak, akkor miért izguljunk bárkiért is?

Vége a spoilernek. Összességében a Guardians of the Galaxy zseniális film. Tökéletes szórakozást biztosít, ajánlom mindenkinek. A Lego kaland után az idei év legjobb filmje.

krisfk

A bejegyzés trackback címe:

https://krisfk.blog.hu/api/trackback/id/tr626676803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása